Wist je dat onze voeding verantwoordelijk is voor meer dan 30% van onze wereldwijde ecologische voetafdruk? Dat 4 van de 5 kinderen in België onvoldoende groente en fruit eten (400 gr. per dag)? Of dat 20% van de adolescenten onder de 16 overgewicht heeft? Deze cijfers onderstrepen de noodzaak van duurzame voeding. Maar wat bedoelen we met duurzame voeding?
Duurzame voeding is voeding die rekening houdt met gezondheid en vitaliteit, met de planeet en het milieu, en met boeren en landarbeiders. Lokaal eten of niet, bijvoorbeeld, heeft een grote impact. Alleen al als we naar transport kijken, is het transport van 1 kg boontjes uit Kenia qua uitstoot van CO2 vergelijkbaar met dat van 1 ton lokale groenten. Op het gebied van gezondheid verhoogt een slecht voedingspatroon het risico op ziekten. En wat de producenten betreft: zou het niet logisch zijn dat zij een eerlijke prijs krijgen voor hun werk?
Lokaal, agro-ecologisch, meer plantaardige voeding: 3 kernpunten
Bij GoodPlanet richten we ons op 3 kernpunten die nodig zijn voor een duurzaam voedingspatroon:
- Lokaal of van zo dichtbij mogelijk.
- Agro-ecologisch: zonder pesticiden of chemische meststoffen, met respect voor het bodemleven en micro-organismen.
- Meer plantaardige voeding: een gezond bord bestaat voor de helft uit groenten, voor een kwart uit eiwitten en voor een kwart uit zetmeelhoudende voedingsmiddelen.
We zouden nog veel andere principes kunnen toevoegen, zoals het verminderen van de vleesconsumptie, seizoensgebonden eten, kiezen voor onbewerkte producten, de voorkeur geven aan de korte keten, enz. Maar door deze 3 punten toe te passen, zetten we al een stap vooruit op het vlak van de kwaliteit van onze voeding. En bovendien impliceren de 3 kernpunten deze andere principes.
Duurzaam eten: ook koken heeft invloed
Duurzaam eten betekent niet alleen aandacht voor productie en productkeuze, maar ook duurzaam koken. Zo koken dat de voedingswaarde van de voedingsmiddelen niet verloren gaat. Aandacht besteden aan zowel smaak als uiterlijk. Want ja, we eten ook met onze ogen … Dus het moet er goed uitzien en goed smaken. 😊
Eten zonder onze eigen gezondheid en die van ecosystemen te schaden is mogelijk en wenselijk. Dus heb je zin om het leven volop te leven? En doe je dat graag duurzaam?
Doe dan mee met Eet lokaal, kook thuis met deze gezonde seizoensrecepten, promoot duurzame kantines …