
Big Jump 2025
Spring mee voor springlevend water
Ieder jaar tellen we af naar de tweede zondag van juli: de dag waarop Big Jump plaatsvindt. Een internationaal evenement waarbij jaarlijks duizenden burgers over heel Europa de sprong wagen voor proper water en aandacht vragen voor de waterkwaliteit in lokale waterlopen.
Proper water is van levensbelang voor natuur, mens en dier, maar de uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit blijven bestaan. Ons grond- en oppervlaktewater is door verschillende factoren sterk vervuild en vaak van slechte kwaliteit.
Metingen in 2023 wezen uit dat slechts 1 van de 195 Vlaamse waterlopen in goede staat is, dat wil zeggen dat aan de verschillende voorwaarden van de Kaderrichtlijn Water wordt voldaan. Een bedroevend cijfer dus. In Wallonië verbetert de toestand van de oppervlaktewaterlichamen langzaam maar zeker (van 36% in goede of zeer goede ecologische toestand in 2008 tot 44% tien jaar later).
In 2024 sprongen in België meer dan 1.900 mensen op maar liefst 30 locaties in het water. Dit jaar hopen we op een editie met nóg meer springers!
Of we nu springen omdat proper water belangrijk is voor onze gezondheid, voor de biodiversiteit of voor ons welzijn … Er zijn 1001 redenen om mee te springen. Wat is die van jou?
Kom je mee springen op zondag 13 juli?
Locaties voor de Big Jump 2025
Vlaanderen
- Aalst: precieze locatie wordt nog beslist (Organisator: De Aalsterse KlimaatKoepel)
- Avelgem: Chalet ’t Zakske Harent 1 (Oude Scheldearm) (Organisator: Gemeentebestuur Avelgem)
- Betekom: Demerbrug, ‘Rosse brug’ Gelroodsesteenweg, 3130 Betekom (Organisator: Natuurpunt Begijnendijk).
- Brugge: Zomerzwemmen Coupure (Organisator: Sportdienst Brugge).
- Deinze: St-Poppoplein (Organisator: Stad Deinze)
- Destelbergen: RBSC Heusden, Damslootmeer, Stapsteenweg 50 (Organisator: RBSC – afdeling Heusden)
- De Panne: Voetgangersbrug in Adinkerke, Dijk-Kasteelwijk (Organisator: Lokaal bestuur De Panne)
- Diepenbeek: Pomperikweg z/n (Organisator: Natuurpunt Diepenbeek)
- Hoogstraten: Rivier De Mark in Hoogstraten ter hoogte van natuurgebied De Aschputten/stuw bij de Boskantweg (Organisator: Natuurpunt Markvallei)
- Kortrijk: Kanaal Bossuit-Kortrijk thv Visserskaai 1 (Kortrijkse Kanoclub) (Organisator: Stadsbestuur van Kortrijk)
- Lokeren: aanlegsteiger Durme in centrum Lokeren, t.h.v. Prinses Charlottepark (Organisator: Masereelfonds Lokeren)
- Machelen Zulte: Oude Leie-arm Machelen Zulte (Roger Raveelplein) (Organisator: Feest en cultuur Machelen)
- Merelbeke: in de haven (Organisator: Yachting Merelbeke)
- Oostende: KRNSO – Prins Albertlaan 104 (Organisator: BE ONE radio)
- Oudenburg: Steiger Plassendale t.h.v. Spaans Tolhuis (Organisator: Spaans Tolhuis)
- Overijse: meer van Overijse – Genval, Meerlaan (Organisator: Big Jump Overijse/Genval).
- Sint-Martens-Latem: Dorp 1 Leiesteiger (Organisator: Gemeentebestuur van Sint-Martens-Latem)
- Westende-Nieuwpoort: Koko Loco Surfbar (Organisator: Surfclub Westende-Nieuwpoort)
Wallonië
- Huy : Quai d’Arona, Huy (Organisateur: COOL Huy asbl)
A noter : le Big Jump à Huy se tiendra à 10h30 - Charleroi : Lac de la Plate Taille (lacs de l’Eau d’Heure) à Froidchapelle (Organisateur: CRS Ambre)
- Florentville : plage de Lacuisine (Organisateur: Administration communale de Florenville)
- Overijse : Lac de Genval – Overijse Meerlaan (Organisator: Big Jump Overijse/Genval).
- Saint-Léger : Lac de Conchibois – Rue du Stade 1 à 6747 Saint-Léger (Organisateur: Commune de Saint-Léger)
- Wépion/Namur : Rue des Pruniers, 11 Wépion, Ravel de la Meuse, à 400 m en aval de l’Ecluse de Tailfer (Organisateur: Aviron Royal Club Nautique Sambre & Meuse 1862 asbl)
A noter: le Big Jump à Wépion se tiendra à 12h00
Contact
bigjump@goodplanet.be
- Waarom zou ik in vuil water springen om aandacht te vragen voor proper water?
- Kan ik ook een Big Jump organiseren?
- Wat kan ik nog meer doen voor proper water?
Update: meer dan 375.000 mensen tekenden de bevraging van de Europese Commissie en brachten zo hun bijdrage voor het behoud van een sterke Europese waterwet.
Met deze tips vermijd je ook de rest van het jaar watervervuiling:
Maakt mijn wasmiddel ook het water extra proper? Helaas niet. Schoonmaakmiddelen en wasproducten bevatten heel wat stoffen die het water vervuilen. Dat maakt waterzuivering duur en moeilijk. Kies dus voor ecologische producten. Die breken vollediger en sneller af in het water. Of zoek online een recept om je eigen wasmiddel te maken, da’s ook nog eens veel goedkoper.
Mag ik mijn fleecetrui nog wassen? Tuurlijk, maar was je synthetische kledij niet te vaak. Check het etiket en kies zoveel mogelijk voor natuurlijke stoffen. Zo vermijd je dat microplastics in het water terechtkomen. De waterzuiveringsinstallaties kunnen deze minuscule deeltjes niet tegenhouden. In zee worden ze opgeslokt door schaaldieren, zoals mosselen. Zo komen ze uiteindelijk op ons bord terecht.
Moet ik mijn tanden minder vaak poetsen? Dat hangt ervan af. Bevat jouw tandpasta plastic? Via de app Beat the microbead kan je checken welke cosmeticaproducten microplastics bevatten. Vervangen maar!
Waarom is onkruid goed voor de waterkwaliteit? Tuinier natuurvriendelijk. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen, want die komen sowieso ongezuiverd in de natuur en waterlopen terecht.
Wat hebben plastic wegwerpzakjes te maken met mosselen? Gebruik een herbruikbare tas voor je boodschappen. Koop groenten, fruit, noten, pasta, koffie … zoveel mogelijk in bulk. Toch een plastic zakje, flesje of rietje? Gooi het niet op straat, maar sorteer het in de juiste vuilnisbak. Ook sigarettenpeuken. Zo zorg je ervoor dat de plastic soep, de ronddrijvende vuilnisbelt in de oceaan, niet nog groter wordt.
Gebruik ik te veel water? Hoe minder water je gebruikt, hoe minder water je vervuilt. Herstel lekken zo snel mogelijk, laat de kraan niet onnodig lopen, installeer spaarkoppen op kranen, kies voor waterzuinige toestellen en gebruik regenwater om te poetsen, het toilet door te spoelen, de wasmachine te laten draaien en in de tuin.
Hieronder de foto’s van fotograaf Dieter Telemans van de Big Jump in Antwerpen 2023 en fotograaf Stéfanne Priot van de Big Jump in Huy 2023.
Fotos: © Dieter Telemans / © Stéfanne Priot
GoodPlanet coördineert sinds 2005 de Big Jump* in België en geeft een podium aan de tientallen organisaties die lokaal hun schouders onder deze activiteit zetten. Op Europees niveau wordt de Big Jump gecoördineerd door European Rivers Network (ERN).
* Naar een idee van Roberto Epple en andere stichtende leden van GoodPlanet Belgium.
