Nu de zomer aangebroken is, kijken we allemaal reikhalzend uit naar gezellige daguitstapjes, weekendjes weg in eigen land en de vakantie die zich aandient. Je gaat eens een dagje naar de zee, regelt een weekend in een vakantiehuisje in het groen, maakt een citytrip of trekt met de tent naar een toffe camping. Houd je als vakantievierder ook graag rekening met de impact van je vrijetijdsbesteding op onze planeet? Dan kun je je laten leiden door onze labels Green Key en Blue Flag.

GoodPlanet is een organisatie die duurzame ontwikkeling concreet maakt door actie in ondernemingen en op scholen. Die bewustmaking en inzet houdt niet op als de vrije tijd start. Niet zo vreemd dus dat pleiten voor een duurzamere vrijetijdsbesteding ook op onze agenda staat. Om daaraan bij te dragen, beheren we het duurzaamheidslabel Green Key en het kwaliteitslabel Blue Flag.

Van ontspannen dagjes uit tot lange weekends met een overnachting of hele vakanties – bij de labelhouders van Green Key en Blue Flag kun je als vakantievierder heel wat vrije tijd onbezorgd doorbrengen en tegelijk gerust zijn dat je ook meewerkt aan de overgang naar een meer duurzame samenleving.

Er is bovendien voor iedereen wat wils: je kunt kiezen uit heel wat verschillende duurzame ondernemingen zoals hotels, B&B’s, hostels, campings … Je kunt je terugtrekken in de natuur, of juist kiezen voor een citytrip en dan logeren bij een Green Key-houder in de stad. En een daguitstap maken kan bijvoorbeeld in een LAGO-zwemparadijs of aan een strand waar de Blue Flag wappert.

Tips voor vrijetijdsbesteding met meer respect voor onze planeet


Logeren in een vakantiewoning midden in de natuur

Pal aan de rand van Nationaal Park Hoge Kempen en nabij Landschapspark Maasvallei is vakantiewoning Waag de ideale uitvalsbasis voor uren wandel- en fietsplezier. Of ontdek de indrukwekkende mijnsites vlakbij of het stadsleven van een van de nabijgelegen steden, zoals Maastricht.
Vakantiewoning Waag zet zich in voor verantwoord en milieuvriendelijk toerisme via groene energie, ledverlichting, afvalvermindering en -sorteren, waterbesparende kranen, het ontharden van de tuin voor optimale waterinfiltratie, het vermijden van wegwerpmaterialen, textiel van remade cotton, energiezuinige toestellen, schenkingen aan de kringwinkel …

(c) foto Vakantiehuis Waag

Meer info: Vakantiewoning Waag in Rekem.

Genieten op wandelafstand van de stad

Ook in Hostel Europa Brugge kan je citytrippen combineren met rust en ruimte. De hostel ligt aan de GR129 en wordt omringd door bossen en fietsroutes.
Hostel Europa Brugge heeft aandacht voor mensen (staff en gasten) en de omgeving (buurt), met een focus op samenwerking met lokale actoren. De zorg voor het milieu uit zich hier in het recycleren (en sensibiliseren hierrond), het beperken van de afvalstroom, het bewust omgaan met energie en voedsel, een doordacht groenbeleid en de bijenkasten die op de site staan. Als non-profit hanteert de hostel bovendien een maatschappelijk verantwoord aankoopbeleid.

(c) foto Hostel Europa Brugge

Meer info: Hostel Europe in Brugge.

Een avontuur beleven in een vakantiepark

Roompot Park Eksel ligt in de bosrijke omgeving van Nationaal Park Bosland, de groene long van Belgisch Limburg. Maar ook op het park is het goed toeven: je kunt een balletje slaan op de padelbaan, je kinderen laten ravotten in de binnen- en buitenspeeltuin of samen ontsnappen uit de escaperoom.
De houten vakantiewoningen en het hoofdgebouw van Park Eksel zijn circulair gebouwd. De accommodaties zijn voorzien van sedumdaken en er liggen zonnepanelen op het hoofdgebouw die de faciliteiten van groene stroom voorzien. Het park is bovendien autoluw en er staan bijenkasten van een lokale imker. Leuk om te weten: de honing vind je, naast andere producten van lokale partners als Bosland, terug in de mini market.

(c) foto Roompot Park Eksel

Meer info: Roompot Park Eksel in Hechtel-Eksel.

Spetteren in het water van één van de LAGO zwemparadijzen

Een paar LAGO zwemparadijzen waren al Green Key-houder, maar sinds dit jaar zijn ze dat allemaal. Met hun subtropische zwembaden, uitdagende waterglijbanen, een wellness- en sportclub en kindvriendelijke brasseries kun je hier terecht voor een leuke gezinsuitstap.
De green officers van de LAGO zwemparadijzen zetten in op energie- en milieuvriendelijke keuzes rond biodiversiteit, afval, medewerkers, mobiliteit, energie, … Zelfs spaarzaam omgaan met water staat op hun agenda – al lijkt dat vreemd voor zwembaden. Maar in veel van de zwemparadijzen wordt het regenwater opgevangen, gefilterd en gebruikt om te poetsen. En het zwembadwater gebruikt men, na recuperatie van de warmte en filtering, om toiletten en urinoirs door te spoelen.

(c) foto LAGO

Meer info: LAGO zwemparadijzen.

Veilig het water in op een locatie met een Blue Flag

Zoek je je waterpret liever buiten op, maar wil je wel zeker zijn van een goede waterkwaliteit, veiligheid en toegankelijkheid? En trek je liefst naar stranden waar beleid gevoerd wordt rond afval? Dan zit je goed waar de Blue Flag wappert.
Wist je trouwens dat op verschillende van de locaties ook educatieve activiteiten doorgaan, die inzetten op duurzaamheid? Zo organiseert de jachthaven van Zeebrugge onder andere een harbour clean up en een rondleiding met aandacht voor het onderwaterleven.


Meer info: hier vind je alle Blue Flag-labelhouders terug.