De Buitenspeelbende van Playcation!


Een Buitenspeelbende is een groepje kinderen uit dezelfde buurt, die graag buiten spelen. Elk kind is welkom in een Buitenspeelbende: kinderen met of zonder beperking, kinderen die elkaar wel of niet kennen …
Zo willen we kinderen en hun ouders inspireren en ondersteunen om samen met lokale partners een duurzaam, lokaal speelnetwerk uit te bouwen en te onderhouden. We zetten zo ook de toegankelijkheid van speelplekken in de kijker.
Deze zomervakantie organiseert GoodPlanet 8 speelmomenten waarbij we al spelend en met leuke spelletjes een plaats in de buurt verkennen en ontdekken of deze plaats speelbaar is voor iedereen van de groep. Want samen buitenspelen is de MAX!

Aan het einde van de vakantie ondersteunen we de Buitenspeelbende om zelfstandig verder te gaan en samen speelmomenten te blijven organiseren.

Waar en wanneer spelen we deze zomer?

2 test-speelmomenten:

  • woe. 26 juni van 13u30 – 16u30 in het Vlinderbos, Vlinderstraat 230, Anderlecht (tegenover het rugbyveld)
  • woe. 3 juli van 13u30 – 16u30 in de tuin van het Groen en Blauw Huis, Rue du Chaudron 1a, Anderlecht

8 speelmomenten in juli – augustus:
Deze zomer organiseren we iedere week één speelmoment. Onder voorbehoud zal dit doorgaan elke woe. van 13u30 – 16u30. De locatie waar de speelmomenten zullen doorgaan, worden via onder andere deze pagina gecommuniceerd.

  • woe. 10 juli van 13u30 – 16u30, Parc Astrid, Lindeplein 23, Anderlecht
  • woe. 17 juli van 13u30 – 16u30, locatie wordt nog gecommuniceerd
  • woe. 24 juli van 13u30 – 16u30, locatie wordt nog gecommuniceerd
  • woe. 31 juli van 13u30 – 16u30, locatie wordt nog gecommuniceerd
  • woe. 7 augustus van 13u30 – 16u30, locatie wordt nog gecommuniceerd
  • woe. 14 augustus van 13u30 – 16u30, locatie wordt nog gecommuniceerd
  • woe. 21 augustus van 13u30 – 16u30, locatie wordt nog gecommuniceerd
  • woe. 28 augustus van 13u30 – 16u30, locatie wordt nog gecommuniceerd

Geïnteresseerd om deel te nemen?

Geef dan zeker een seintje via het contactformulier, zodat we je rechtstreeks op de hoogte brengen of kom binnenkort nog eens terug op deze website om meer details over de speelmomenten te ontdekken.

Wie kan er deelnemen aan een speelmoment?

Elk kind is welkom in een Buitenspeelbende: kinderen met of zonder beperking, kinderen die elkaar wel of niet kennen, … Tijdens de reeks speelmomenten deze zomer richten we ons voornamelijk op kinderen en jongeren met een speel-leeftijd van ongeveer 6 tot 12 jaar.

Voor ouders en begeleiders

Voor een zelfstandige Buitenspeelbende zijn de ouders, begeleiders, betrokken volwassenen de facilitators. Daarom maken we er ook voor hen een ontmoetingsmoment van om met elkaar te verbinden. We openen telkens samen het speelmoment en sluiten het samen af met een 4-uurtje.

We horen jullie graag!

In een Buitenspeelbende is er ruimte voor inspraak. Ken jij een leuke plaats in de buurt om samen te verkennen? Of een spelletje dat je graag wilt spelen? Laat het ons zeker weten. Daarnaast gaan we zo veel mogelijk in overleg met ouders en begeleiders over welke communicatiekanalen het beste voor hen werken, wat er mogelijk is binnen hun situatie en welke momenten het beste passen. De Buitenspeelbende .

Kan je een keertje niet?

Geen probleem. Je kan aansluiten bij de speelmomenten die voor jou passen. Je moet niet deelnemen aan de gehele reeks om bij de Buitenspeelbende te horen.

Wat na de zomer?

We richten samen met de kinderen en hun ouders en/of begeleiders gedurende de zomer een Buitenspeelbende op en verzamelen een enthousiaste groep die ook na de zomer samen wil blijven spelen. Elk kind dat het charter van de Buitenspeelbende ondertekent, mag zich officieel Buitenspeelambassadeur noemen en ontvangt een bijhorend diploma. Zij promoten buiten spelen in hun eigen omgeving.
Naar het einde van de zomer toe geeft GoodPlanet de fakkel om de speelmomenten te organiseren door aan deze groep en biedt in het begin ondersteuning om zelfstandig speelmomenten te organiseren met een regelmaat die voor hen past. De ouders of begeleiders, al dan niet via een organisatie, zijn diegenen die de speelmomenten op langere termijn organiseren of faciliteren. Zij beslissen met de kinderen waar en wanneer ze samen gaan spelen.

Dit project
Deze Buitenspeelbende van Playcation wordt gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).